Propolis

Propolisul este poate cel mai... neapreciat produs al stupului de catre copii. Asta si datorita gustului. Si datorita faptului ca, pe buna dreptate, este folosit in medicina populara intr-o serie de afectiuni. Ce nu stiu copii este ca propolisul are intr-adevar efecte notabile (si verificate) in afectiunile cavitatii bucale. Dar pentru majoritatea copiilor gustul+eticheta de medicament sunt de ajuns pentru a echivala aceasta substanta cu uleiul de peste de pe vremea bunicilor...

Ce pot sa spun: am folosit si folosesc propolis in tratarea anumitor afectiuni usoare, in special ale cailor respiratorii la copilul meu, Andreea.

Sunt destule website-uri care prezinta in detaliu compozitia propolisului... Ce este totusi de retinut: compozitia variaza foarte mult de la o regiune la alta, de la un anotimp la altul, etc. Propolisul contine in proportii variabile: balsam, ceara,rasini vegetale, uleiuri eterice, microelemente: fier, cupru, zinc, mangan, cobalt, la care se adauga polen, flavonoide si mai ales secretii ale glandelor salivare ale albinelor. Propolisul mareste rezistenta fizica si inlatura oboseala.

Tinctura de propolis

Desi propolisul este dizolvat de saliva umana, cea mai raspandita forma in care se foloseste propolisul ramane tinctura de propolis. Reteta este foarte simpla, si foloseste alcool dublu rafinat de peste 80% concentratie. Proportia variaza: intre 20%-35% din cantitate - propolis. Se lasa la macerat 7-14 zile, in loc umbrit, la temperatura normala a camerei (in jur de 20 grade Celsius). Odata cu macerarea se si decanteaza. Solutia fara impuritati este cea care este folosita ca tinctura. Partea cu impuritati nu se arunca. Se foloseste in medicina traditionala in tratarea unor boli de piele sau arsuri.

Atentie: desi propolisul este potrivit unor surse folosit in tratarea alergiilor, sunt persoane care au alergie la o parte sau chiar toate produsele stupului. Ca atare, in cazul lor folosirea propolisului (precum si/sau a altor produse apicole) este contraindicata!